Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο Forum ΤΕΙ Χαλκίδας
Προχωρήστε σε είσοδο αν ήδη είστε μέλος ή σε δημιουργία λογαριασμού για να μπορέσετε να δείτε το περιεχόμενο των θεματικών ενοτήτων του Forum, καθώς και να πάρετε μέρος στις συζητήσεις, να επικοινωνήσετε με άλλα μέλη μέσω προσωπικών μηνυμάτων και να διαχειριστείτε το προφίλ σας. Εάν έχετε ήδη λογαριασμό, κάνετε είσοδο από εδώ - αλλιώς δημιουργήστε λογαριασμό σήμερα δωρεάν!

Ψυχολογία: ΟΝΕΙΡΑ - Οι φύλακες του ύπνου


  • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
Καμία απάντηση σε αυτό το θέμα

#1 Maria_str

Maria_str

    Advanced Member

  • Members
  • Pip Pip Pip
  • 2028 δημοσιεύσεις
  • LocationΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ

Δημοσιεύθηκε 01 June 2008 - 04:34 PM

Στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έτσι ακριβώς ονόμασε ο ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΥΝΤ τα ΟΝΕΙΡΑ μας. Ως φύλακες του ύπνου. Τα οποία αποτελούν συστατικό στοιχείο της ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ μας, της ψυχικής μας ζωής, καθώς και δείκτη του πλούτου του ψυχισμού μας. Τα ΟΝΕΙΡΑ μας επισκέπτονται τις νύχτες, και σύμφωνα με την ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, άλλοτε μας ξαφνιάζουν, άλλοτε μας τρομάζουν και άλλες φορές μας συναρπάζουν.

Αναζητήσαμε απαντήσεις στην Ψυχολογία, και μας τις έδωσε η ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ κα. Αμαλία Ατσαλάκη, όπου λύνει και όλες μας τις απορίες για τα ΟΝΕΙΡΑ και τη σημασία τους.

- Πώς λειτουργούν στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Τα ΟΝΕΙΡΑ στην ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ λειτουργούν πάντα με βάση το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίζονται. Αν δηλαδή μιλάμε για ΑΤΟΜΙΚΗ ή ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και τι μορφή ψυχοθεραπείας είναι αυτή.

Στην ΟΜΑΔΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, κυρίαρχη τάση είναι τα ΟΝΕΙΡΑ να μην ερμηνεύονται, το όνειρο θεωρείται δώρο, κατά μια έννοια, ενός από τους θεραπευόμενους στην υπόλοιπη ομάδα και ναι μεν κοινοποιείται και μπορούν, τόσο αυτός που το φέρνει όσο κι εκείνοι που το ακούν, να μοιραστούν το πώς αισθάνονται ή τι σκέψεις κάνουν πάνω σ’ αυτό, όμως δεν γίνεται καθόλου ερμηνεία του ονειρικού υλικού. Αυτό θεωρείται, κατά κάποιο τρόπο, συλλογικό πλέον κτήμα της ομάδας. Μπορεί να γίνουν συνδέσεις με τη χρονική στιγμή της ομάδας στην οποία εμφανίζεται το όνειρο και τη λειτουργία που σε αυτή την περίπτωση επιτελεί. Μ’ αυτή την έννοια θα λέγαμε ότι το όνειρο στην ομαδική ψυχοθεραπεία δεν λειτουργεί μόνο σαν δώρο αλλά και σαν σύμπτωμα της ομάδας.

Στην ΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ στην ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, θα πρέπει καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε για ποια κατεύθυνση μιλάμε. Σε θεραπείες που είναι πιο κοντά στην ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, στις προσεγγίσεις όπως η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗ ή η ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, αλλά και σε κάποιες από τις μορφές της ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, το ΟΝΕΙΡΟ και πάλι δεν αναλύεται. Η θεραπεία εκεί είναι εστιασμένη στο συνειδητό και στο εδώ και τώρα της σχέσης μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Σε κατευθύνσεις όπως η υπαρξιακή – ανθρωπιστική και η μορφολογική ψυχοθεραπεία το όνειρο έχει σημασία αλλά εντάσσεται πολύ περισσότερο, και σε αυτές τις περιπτώσεις, στο εδώ και τώρα της θεραπευτικής σχέσης και παίρνει νόημα από τα χαρακτηριστικά της.

Στην ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και κυρίως στην ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ το ΟΝΕΙΡΟ έχει την τιμητική του επειδή θεωρείται η βασιλική οδός προς το ασυνείδητο. Η ίδια η ΘΕΡΑΠΕΙΑ άλλωστε της ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ θεωρητικοποιήθηκε επί της ουσίας με την «ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ» το 1900, από τον ΦΡΟΥΝΤ. Τα ΟΝΕΙΡΑ θεωρούνται προνομιακό υλικό, παράγωγο του ασυνειδήτου και, ως τέτοιο, πολύτιμος δείκτης τόσο της στιγμής στην οποία εμφανίζεται και της κατάστασης του αναλυόμενου όσο και συνολικότερα της ψυχικής λειτουργίας του και βέβαια της θεραπευτικής σχέσης.

- Γιατί ο συμβολισμός τους είναι διαφορετικός για τον καθένα;
Ακριβώς γιατί στη ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και στη ψυχοθεραπεία γενικότερα, ο συμβολισμός του ονείρου θεωρείται ότι είναι αυστηρά προσωπικός και συνδεδεμένος τόσο με την προσωπική ιστορία όσο και με το ασυνείδητο και την ψυχική λειτουργία του ονειρευόμενου. Κι αυτή είναι η βασική διαφορά από το όνειρο στην ψυχοθεραπεία και το όνειρο στη λαϊκή παράδοση όπου θεωρείται πως εκφράζει κάτι έξω από το υποκείμενο που ονειρεύεται, π.χ., τη θεϊκή βούληση, ή ότι είναι διαμορφωμένο με αυστηρά διαμορφωμένους πολιτισμικούς κώδικες γι’ αυτό και μπορεί ο συμβολισμός του να είναι μονοσήμαντος, εξ’ ου και ο περίφημος ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ!

- Ποιο είναι το υλικό για να φτιάξουμε ένα όνειρο;

Το υλικό για να φτιάξουμε ένα όνειρο κατά τη φροϋδική θεωρία αντλείται από δυο πηγές: θα λέγαμε ότι σε πρώτο επίπεδο η αφορμή για ένα όνειρο είναι κατάλοιπα αισθητηριακά, είτε αναμνήσεις, εικόνες, ήχοι, ή μνήμες από το άμεσο παρελθόν, την προηγούμενη μέρα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Αυτό το υλικό μπορεί να συνδεθεί, μέσω κάποιων επιλεκτικών συγγενειών, με απωθημένες επιθυμίες ή απωθημένους φόβους και άγχη μας που βρίσκονται στην επιφάνεια της συνείδησής μας. Το υλικό από την καθημερινή μας ζωή έχει ομοιότητα με τα στοιχεία τους κι επιτρέπει να ανασυρθούν. Πλέκεται έτσι γύρω από το βασικό ερέθισμα το έναυσμα για να αγκιστρωθούν πιο βαθιές αγωνίες, επιθυμίες, να διακινηθεί ένα υλικό που είχε απωθηθεί από τη συνείδηση σε πολύ παλιότερο χρόνο και έκτοτε έμενε λανθάνον στο ασυνείδητο .

Για να καταλάβουμε καλύτερα την επιστημονική ερμηνεία ας δούμε ένα παράδειγμα:

Με αφορμή μια σύγκρουση στον εργασιακό χώρο το υποκείμενο ονειρεύεται μια σκηνή από τα παιδικά του χρόνια, από τα χρόνια του σχολείου –κλασσικό όνειρο! Στην πορεία όμως ανακαλύπτει, αναλύοντας το όνειρό του, ότι πίσω τόσο από έναυσμα (τη σύγκρουση στο γραφείο) κι από τη σχετικά εύκολη μεταμφίεση του προϊστάμενου ως διευθυντή του σχολείου, κρύβονται άγχη και συγκρούσεις που παραπέμπουν στον πατέρα!

- Πόσα όνειρα βλέπουμε όταν κοιμόμαστε;

Μπορεί να θυμόμαστε συνήθως ένα αλλά βλέπουμε πάρα πολλά. Τα όνειρα διαρκούν πάρα πολύ λίγο στην πραγματικότητα, επειδή όμως το ασυνείδητο είναι άχρονο η διάρκεια που βιώνουμε το όνειρο δεν είναι η πραγματική χρονική του διάρκεια! Κάποια από τα όνειρά μας είναι ψυχικά πάρα πολύ έντονα, μας μένει η εντύπωση ότι μπορεί να ονειρευόμαστε όλη τη νύχτα το ίδιο όνειρο.

- Μπορούμε να αλλάξουμε το περιεχόμενο των ονείρων μας;

Σε σπάνιες περιπτώσεις ναι, έχει ακουστεί ότι μπορεί να γίνει. Αυτό θα ήταν πιο αρμόδιος να το απαντήσει κάποιος νευροβιολόγος! Ο μηχανισμός πάντως μέσω του οποίου γίνεται είναι ο εξής: ακόμα και στο όνειρο δεν βασιλεύει απόλυτα μόνο το ασυνείδητό μας. Μέσω της δευτερογενούς λογοκρισίας ένα επίπεδο συνειδητότητας και εγρήγορσης, μένει ενεργό.

Η συνειδητότητά μας δεν κοιμάται ποτέ! Όπως ένας άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να ελέγξει απόλυτα το ασυνείδητο του, πάντα θα υπάρχουν πλευρές που του ξεφεύγουν, με τον ίδιο τρόπο ποτέ δεν είναι έρμαιο του ασυνείδητου. Έτσι και μέσα στο όνειρο διατηρούμε ένα βαθμό συνειδητότητας και η δυνατότητα να τροποποιήσουμε ελαφρώς το περιεχόμενό του σχετίζεται με αυτή τη διαδικασία. Τώρα, όταν η εσωτερική μας λογοκρισία και η εγρήγορση στην οποία βρισκόμαστε συνειδητά δεν τα βγάζει πέρα με τις ασυνείδητες δυνάμεις που διαμορφώνουν το περιεχόμενο του ονείρου τότε αναγκαστικά ξυπνάμε γιατί έχουμε αυτό που λέμε «εφιάλτη». Ο εφιάλτης στην ουσία είναι ότι απέτυχε η λειτουργία του ονείρου, η οποία είναι, όπως λέει ο Φρόιντ να μας επιτρέπει να κοιμόμαστε, να προστατεύει τον ύπνο!

- Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν θυμούνται τα όνειρά τους;

Όταν ένας άνθρωπος δεν θυμάται τα όνειρά του σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μια εγγενή αδυναμία στο να ονειρεύεται. Προφανώς βλέπει ΟΝΕΙΡΑ - κάθε βράδυ όλοι βλέπουμε όνειρα- αλλά για κάποιο λόγο έχει πολύ ισχυρούς μηχανισμούς συνειδητού ελέγχου και η λογοκρισία δεν επιτρέπει εύκολα την κυκλοφορία μεταξύ ασυνειδήτου, προσυνειδητού και συνειδητού. Στο προσυνειδητό ουσιαστικά βρίσκεται ο χώρος απ’ όπου τα όνειρα μπορούν να αναδυθούν στο συνειδητό. Αν εκεί οι πύλες φρουρούνται πολύ καλά από τη λογοκρισία, τα όνειρα απλώς δεν έχουν πρόσβαση στη συνείδησή μας, προφανώς γιατί θεωρούνται πολύ απειλητικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ονειρευτεί. Το ασυνείδητο υλικό τελικά μπλοκάρεται και δεν το θυμόμαστε. Έτσι, δεν παραμένει στο συνειδητό από την στιγμή που θα ξυπνήσουμε και δεν μπορούμε να το ανακαλέσουμε ως ονειρική αφήγηση.

- Γιατί κάποιοι βλέπουν συχνά ή κατά περιόδους συνεχώς το ίδιο όνειρο;

Παρόλο που δεν υπάρχει ένας συλλογικός συμβολισμός για τα όνειρα, υπάρχουν ωστόσο μερικές κατηγορίες ονείρων που λόγω της, ας το πούμε γενικότερης σημασίας τους, η οποία σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται ανάλογα με την προσωπική ιστορία του καθενός, τείνουν να επαναλαμβάνονται. Τα ΟΝΕΙΡΑ ΠΤΗΣΗΣ, τα ΟΝΕΙΡΑ ΠΤΩΣΗΣ, τα ΟΝΕΙΡΑ ΑΓΧΟΥΣ που συνδέονται με εξεταστικές διαδικασίες όπως το σχολείο ή με το στρατό. Είναι όνειρα που τείνουν να επαναλαμβάνονται γιατί με έναν τρόπο είναι πολύ ευνοϊκές μήτρες για να περιέξουν συγκεκριμένες επιθυμίες ή συγκεκριμένους φόβους.

Όταν δεν πρόκειται για τέτοιου είδους όνειρα που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν για όλους τους ανθρώπους και κάποιος βλέπει ένα πολύ προσωπικό όνειρο το οποίο επαναλαμβάνεται, τότε θα πρέπει να δούμε πόσο ισχυρή είναι η ασυνείδητη επιθυμία ή πόσο ισχυρό είναι το μη συνειδητό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η επιθυμία, φόβος κλπ, που υπάρχει βαθιά μέσα μας, ψάχνει και παίρνει διαρκώς από την καθημερινή ζωή μια αφορμή για να εκφραστεί αυτούσια μέσα στο όνειρο. Η βαθύτερη πηγή δηλαδή του ονείρου, σχεδόν σα να μη χρειάζεται προσχήματα από την καθημερινότητα, γιατί είναι τόσο δυνατή που χτυπάει κάθε τόσο την πόρτα μας για να δηλώσει την παρουσία της.

- Υπάρχουν όνειρα προφητικά;

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ προφανώς δεν εξηγεί τα όνειρα στη λογική του οιωνού ή ότι έχουν προφητικό χαρακτήρα. Ωστόσο το γεγονός ότι ασυνείδητα μπορεί να προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που συνειδητά καταλαβαίνουμε όταν εκ των υστέρων ένα όνειρο αποδειχτεί προφητικό και «βγει», τότε χρήσιμο θα ήταν να αναρωτηθούμε τι μπορεί ασυνείδητα να έχει καταγράψει το ραντάρ μας. Στοιχεία που για κάποιους λόγους ψυχικής προστασίας έχει απωθηθεί από την επιφάνεια.

Ενδιαφέρον πάντως έχει η ερμηνεία που δίνουμε σε ένα όνειρο προφητικό μετά την έκβαση του. Ακριβή ερμηνεία πάντως γι’ αυτό δεν έχουμε ακόμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οτιδήποτε δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με τα μέσα που διαθέτουμε δεν υπάρχει...

- Τα μωρά βλέπουν όνειρα;

Από τη στιγμή που τα μωρά έχουν ύπνο R.E. M. ονειρεύονται. Όμως στα μωρά η διάρκεια αυτού του ύπνου, του ανήσυχου είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι του ήσυχου. Ξέρουμε ότι τα μωρά μας ονειρεύονται αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει τι ονειρεύονται. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

- Γιατί τα μωρά βλέπουν εφιάλτες;

Ξέρουμε ότι γύρω στα δυο χρόνια τα παιδιά βλέπουν εφιάλτες. Είναι μια συγκεκριμένη περίοδος των παιδιών κατά την οποία παρατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατ’ επανάληψη να ξυπνάει το παιδάκι τρομαγμένο από εφιάλτη. Σχετίζεται με το συγκεκριμένο αναπτυξιακό στάδιο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το μωρό σε αυτή την ηλικία βρίσκεται σε μια έντονη ψυχοσυγκρουσιακή περίοδο. Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχήσουν, ούτε να αντιδράσουν με πανικό, ούτε βέβαια και να αδιαφορήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να καθησυχάσουν το μωρό, δηλαδή με το που θα ξυπνήσει να το βοηθήσουν να διαχειριστεί με λογικό τρόπο τους φόβους του, να κάνει τη διάκριση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Αμέσως μετά το ξύπνημα το ίδιο το παιδί είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει αμέσως στην πραγματικότητα, είναι μια ικανότητα που την αποκτά κανείς βαθμιαία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γονείς όχι τόσο να επαναφέρουν εσπευσμένα το παιδί στην πραγματικότητα, όσο να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον. Να περιέξουν την αγωνία του και να το βοηθήσουν να κοιμηθεί αισθανόμενο ασφαλές και με τη βεβαιότητα ότι είναι κοντά του κι ότι δεν θα του συμβεί κάτι κακό.
http://www.anew.gr/psychology/article.php?aid=48
"Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο" Μαχάτμα Γκάντι
"Δεν υπάρχουν Άπιαστα όνειρα, παρά μόνο άνθρωποι Υπόδουλοι στα όριά τους...."

http://skeftomai.gr/...a/prosfora.html ----> κατεβαστε το

0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμα μέλη


Διακόπτης μηνυμάτων Ζωντανό Chat Άνοιγμα των μηνυμάτων σε νέο παράθυρο

Παρακαλώ κρατήστε κόσμιο επίπεδο στις συνομιλίες σας. Επίσης έχετε υπόψιν ότι μόνο οι 1-2 τελευταίες ημέρες κρατούνται στη μνήμη οπότε για σοβαρά θέματα και πληροφορίες χρησιμοποιήστε το Forum! Το Ζωντανό Chat επίσης μπορείτε να το βλέπετε στο κάτω μέρος σε όλες τις σελίδες του φόρουμ, οπότε δεν χρειάζεται να μπαίνετε συνέχεια στην καρτέλα. Για να το απενεργοποιήσετε, κάνετε κλικ στη δεξιά μεριά του Chat, το εικονίδιο με την παύλα [ - ]
@  taxkont : (30 March 2017 - 05:00 PM) Καλησπέρα παιδιά.Γνωρίζει κανείς τι πέφτει πάνω κάτω μηχανογραφημένη?είμαι χωρίς παρακολούθηση κ δεν ξέρω τι να διαβάσω
@  ioannidis : (14 February 2017 - 04:05 PM) Καλησπέρα παιδιά, πως μπορώ να βρω σημειώσεις για το μάθημα ΣΑΕ ΙΙ?Μπορεί κάποιος που τις έχει να μου τις στείλει με ένα pdf αν ειναι ευκολο?
@  tparaskevakis : (09 November 2016 - 04:58 PM) Μπαινω στο site του teihal αλλα απο εκει και περα δεν εχω ιδεα!
@  tparaskevakis : (09 November 2016 - 04:57 PM) Παιδια θελω να κανω ανανεωση 6μηνου κ δεν ξερω πως μεχρι τωρα μου την εκανε καποιος αλλος εγω δεν ασχολουμαι με αυτο γιατι ειμαι μαγειρας αλλα κραταω τα δικαιωματα.
@  kostasaut : (15 June 2016 - 07:09 PM) Γνωρίζει κάποιος πως να αλλάξω τον κωδικό μου στην ηλεκτρονική γραμματεία?
@  alexa7 : (13 June 2016 - 09:20 PM) δεν ηξερα καν πως λειτουργει το φορυμ ;ρ
@  πετρος : (07 June 2016 - 04:09 PM) kalispera paidia kserei kaneis tin uli apo diethneis oikonomikes sxeseis?
@  Αγαπούλης (Bot) : (07 June 2016 - 04:09 PM) Για διευκόλυνση όχι μόνο δική σας αλλά και των υπόλοιπων μελών, ψάχνουμε πρώτα τις θεματικές ενότητες που μας ενδιαφέρουν για τα ερωτήματα που θέλουμε να κάνουμε. Αν δεν βρούμε κάποιο topic τότε ανοίγουμε καινούργιο!
@  seras : (20 January 2016 - 10:45 AM) einai kaneis edw?
@  seras : (20 January 2016 - 10:44 AM) Kalispera paidia. Gnwrizei kaneis tin yli gia Diethneis oikonomikes sxeseis?
@  koalem : (27 December 2015 - 04:14 PM) ξερει κανεις αν θα στην κοστους 2 θα γραψουμε με ανοιχτα βιβλια?
@  Reprovos : (16 November 2015 - 09:57 PM) here
@  Auth0r : (16 November 2015 - 01:41 PM) anyone here???
@  tparaskevakis : (05 November 2015 - 03:42 PM) Παιδια πως κανουμε δηλωση μαθηματων??
@  stelios7 : (05 October 2015 - 02:08 PM) I mipos pies meres einai anoixti..
@  stelios7 : (05 October 2015 - 01:53 PM) Mipws kseretai pote anigei to tei xalkidas g emas tous protoetis dioti perno till kai dn apadaei kanenas oute i grammatia apadiste m an einai eukolo pls!!
@  Vleedk : (14 April 2015 - 03:34 PM) Παιδιά μπορεί να μου πει κάποιος τις ώρες λειτουργίας της γραμματείας(Μηχανολογία). Αυτή την εβδομάδα είναι ανοιχτή;
@  Αγαπούλης (Bot) : (14 April 2015 - 03:34 PM) Για διευκόλυνση όχι μόνο δική σας αλλά και των υπόλοιπων μελών, ψάχνουμε πρώτα τις θεματικές ενότητες που μας ενδιαφέρουν για τα ερωτήματα που θέλουμε να κάνουμε. Αν δεν βρούμε κάποιο topic τότε ανοίγουμε καινούργιο!
@  stefiv : (27 February 2015 - 10:03 AM) kalimera.. kserete ti ginetai me orkomosia? teleiwnw twra kai thn praktikh mou..alla na fantastw emeis den kanoyme tetoia
@  stauroula : (25 February 2015 - 12:39 PM) παιδια μηπως ξερει καποιος το email του Μπροστουρη?